• Gratis bezorgd vanaf € 50
  • Wijn van kleine wijnboer
  • Wijngeschenk zakelijk

Verhalen - Wijnkennis

Witte wijn bewaren na openen

Hoe bewaar je geopende witte wijn

Witte wijn bewaren na openen

Een veel gehoorde vraag bij onze wijnproeverijen is: "kan ik witte wijn bewaren nadat de fles is geopend". Wij geven de deelnemers aan de wijnproeverij de volgende tips.

Tips voor witte wijn bewaren na openen

  1. Is de open fles van 75 cl met witte wijn nog voor ongeveer 1/3 gevuld, dan kan je de wijn afsluiten en bewaren.
  2. als het kan, laat dan zo min mogelijk zuurstof in de fles, dit doe je door de wijnfles af te sluiten met een vacuümpompje, Wijnzat gebruikt de Vacuvin
  3. heb je geen vacuümpompje sluit de fles dan goed af met de originele kurk of dop
  4. Zet de afgesloten wijnfles in de koelkast

Hoe lang kan de geopende witte wijn in de koelkast worden bewaard?

De witte wijn die je volgens de tips in de koelkast hebt gezet kan je tenminste 2 dagen bewaren. Heb je de vacuümpomp gebruikt, dan is de meeste zuurstof verwijderd. Hierdoor zal de oxidatie van de wijn (het snel ouder worden) worden vertraagd. Daardoor neemt de bewaartijd van de fles in de koelkast toe. Je kan de witte wijn dan 6 dagen bewaren.

Blijft de witte wijn in de geopende fles ook goed als je de fles niet in 2 keer, maar 3 keer leegdrinkt? Dat kan, we raden je wel de volgende volgorde aan; de wijnfles haal je uit de koelkast en schenkt een glas wijn in. De witte wijn in het glas laat je op de temperatuur komen. De koelkast is rond de 5°C. Schenk je een witte wijn met de koelkasttemperatuur uit in het glas, dan duurt het 3 à 4 minuten, bij kamertemperatuur, voordat de wijn op zijn ideale temperatuur van 8-10°C is. Zoete witte wijn drink je op 6-8°C. Ondertussen vacumeer je de wijnfles en zet deze weer terug in de koelkast. Zonder vacumeren raden wij aan om de wijnfles in maximaal 2 keer leeg te drinken.

Wist je dat biodynamische wijn zoals de Xarel-lo SO2 van Castell d’Age weer wat langer kan worden bewaren dan de niet natuur wijnen. Kijk in de wijnshop voor jouw wijnen.

Rosé wijn bewaren na openen

Hoewel rosé van een blauwe druif wordt gemaakt gelden voor het bewaren van een geopende fles rosé de tips die passen bij de geopende fles witte wijn. Heb je 1/3 of minder witte wijn of rosé in de fles dan kan je wijn bewaren om een mooie witte wijnsaus te maken of drink het restant de volgende dag.

Mousserende wijn bewaren na openen is moeilijk. Het kan maar wij raden het niet aan.

Bekijk wijnen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten