• Gratis bezorgd vanaf € 50
 • Wijn van kleine wijnboer
 • Wijngeschenk zakelijk
11,95

Engelmann-Schlepper Merlot Steillage rood 75CL

Eltville-Martinsthal, Duitsland
 • Soort

  Merlot

 • Inhoud - %

  75CL - 13,0% Vol.

 • Smaak

  vanille, rode bessen, rode kersen

 • Lekker bij

  icon icon icon icon

Het eikenhout geeft de merlot een beetje vanille smaak.

De Merlot is gerijpt op een steile helling in de Rheingau. De zuidligging en de hellingshoek zorgen voor een rijpe en sappige Merlot. De Merlot steillage van Engelmann-Schlepper smaakt naar rode kersen, rode bessen en een beetje vanille. De tannine is gemiddeld. Je kan deze wijn gerust een paar jaar bewaren.

Wanneer mag een wijn steillage heten?

Als de helling tenminste 30% is mag de wijnboer de wijnen van dat perceel ‘steillage’ noemen. Zoals eerder kort beschreven is het ‘terroir’ van een steillage anders dan in de vlakkere wijngaarden. Een steillage is in skitermen tenminste een rode piste.

Wat is terroir?

Terroir is een verzamelnaam voor onder andere, de effecten van het klimaat, perceelklimaat, grondsoort, ligging, hellingshoek en druivenrassen.

 

Op voorraad

Merlot

Duitse merlot steillage (2021) van Weingut Engelmann Schlepper. Deze droge rode wijn van de merlot druif smaakt naar rode kersen, rode bessen en vanille.

Wanneer mag een wijn steillage heten?

Als de helling tenminste 30% is mag de wijnboer de wijnen van dat perceel ‘steillage’ noemen. Zoals eerder kort beschreven is het ‘terroir’ van een steillage anders dan in de vlakkere wijngaarden. Een steillage is in skitermen tenminste een rode piste.

Wat is terroir?

Terroir is een verzamelnaam voor onder andere, de effecten van het klimaat, perceelklimaat, grondsoort, ligging, hellingshoek en druivenrassen

Waarom is de Duitse merlot een allermansvriend?

Veel mensen die ik spreek vinden rode wijn van de merlot druif een fijne wijn om te drinken. De blauwe merlot druif houdt van lange warme nazomers, dan kan de druif lekker rijpen aan de wijnstok. De tannine en zuren zijn daardoor gemiddeld en de alcohol is relatief hoog. Deze combinatie geeft de wijn body. Body is geen smaak maar een mondgevoel. Body is de dikte, volheid en de vetheid. De wijn blijft als het ware een beetje aan de tong plakken. Hierdoor wordt de rode droge merlot als aangenaam ervaren.

Het klimaat waarin de blauwe merlot druif rijpt is bepalend voor de fruit smaak. In de koele tot en met de gematigde klimaatzone (landklimaat of maritiem klimaat)  zal het fruitkarakter van aardbei, rode bes, rode kers, met een beetje munt naar voren komen. In de warme klimaatzone of overrijpe druiven uit een gematigd klimaat hebben een fruitkarakter van zwarte kers, pruim en braam.

Houtopvoeding

Merlot (steillage) is een minder aromatische druif daarom wordt het druivensap vaak gerijpt op eikenhoutenvaten. Nieuwe eikenhoutenvaten geven de eerste drie jaar smaakstoffen af aan de wijn. Bij het toasten van het eikenhoutenvat wordt de mate van toasting bepaald. Toasten is het branden van het wijnvat. De wijnboer bestelt eikenhoutenvaten met een toasting die hij geschikt vindt voor zijn druivensap. Lichte getoast geeft meer vanille, medium getoast geeft een naast vanille, honing en karamel, en sterke getoast geeft naast vanille aroma’s van koffie, butterscotch en chocolade.

Bij Engelmann-Schlepper werd een licht getoast eikenhouten wijnvat gebruikt.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten