Engelmann-Schlepper Spätlese wit zoet 75cl
Eltville-Martinsthal, Duitsland-
Soort
Riesling
-
Inhoud - %
75CL - 10,0% Vol.
-
Smaak
Steenfruit, zoet
-
Lekker bij
Het zoet is in harmonie met de alcohol, fruit en zuur, dat maakt deze Spätlese van Engelmann-Schlepper een overheerlijke dessert wijn. Appeltaart met slagroom, een crème brûlée of geflambeerde crèpes suzette, deze zoete witte wijn past erg goed.
Op voorraad
Zoete witte wijn
De 2020 Riesling Spätlese Schleckermäulchen is een zoete witte wijn uit de Duitse Rheingau.
Walter Schlepper heeft deze zoete Spätlese liefkozend Schleckermäulchen genoemd. Vrij vertaalt iemand die van lekker eten houdt, een smulpaap.De rieslingdruiven met het kwaliteitspredikaat Spätlese hebben langer aan de druivenrank kunnen rijpen. Deze later geplukte druiven hebben meer suiker dan de predikaatswijn Kabinett. Het hogere suikergehalte in de witte druiven wordt bij de Spätlese gedeeltelijk omgezet in alcohol. Door de gedeeltelijke omzetting blijft veel restsuiker aanwezig en is het alcoholpercentage relatief laag. Uiteraard kan je ook een Spätlese witte wijn maken die niet zoet is. De wijnboer zorgt dan dat nagenoeg alle suikers in de most worden opgezet in alcohol. Je krijgt dan een droge witte wijn met het predikaat Spätlese. Voor de Schleckermäulchen geldt; door de combinatie van zoet en zuur kan je de wijn als aperitief drinken of als begeleider van fruitige desserts, zoals bijvoorbeeld een kruimeltaart met aardbei en rabarber.
Spätlese wijn uitgevonden
Engelmann-Schlepper heeft zijn wijngaarden rond Martinsthal, niet ver van Johannisberg in de Rheingau. Volgens Walter Schlepper is de late oogst (Spätlese) daar in 1775 uitgevonden. Uitgevonden is eigenlijk een groot woord. Het was meer toeval dan wijsheid. Het oogsten van de wijn op de wijngaard Johannisberg kon in de 18e eeuw alleen starten als de Prins Bisschop van Fulda daar toestemming voor gaf. De koerier die de goedkeuring voor het starten van de wijnoogst moest overbrengen van de Prins aan de keldermeester van Johannisberg was veel te laat. Het gevolg was dat de druiventrossen later werden geoogst door de monniken en de druiven al door grijze rot (botrytis) waren aangetast. De keldermeester vervolgde de gebruikelijke vinificatie procedure en tot zijn grote verbazing was de witte zoetige wijn die ontstond veel beter dan de witte wijn die ze gewend waren. Dit is het startsein geweest om de druivenoogst in verschillende tijdsfasen te professionaliseren waardoor het Predikaatswijn systeem is ontstaan.

Druiventrossen voor de late oogst