• Gratis bezorgd vanaf € 50
  • Wijn van kleine wijnboer
  • Wijngeschenk zakelijk

Verhalen - Wijnreizen

Wijnreis Portugal en Noordwest Spanje

Wijnreis Portugal

met een vleugje noordwest Spanje

We maakte een wijnreis naar Portugal en noordwest Spanje. We startte onze reis in Porto, het mekka van Port. Reis je mee?

Porto

’s Avonds aan de kade van de Douro in Porto eten, wijn en port drinken. Heerlijk om de wijnreis door Portugal en noordwest Spanje zo te starten! Het uitzicht op schepen die de wijnvaten vanuit het binnenland naar Porto verscheepten. De silhouetten van beroemde porthuizen en de lucht van het brakke water opsnuiven, een ambiance waar je als Portugees trots op mag zijn!

Start wijnreis Portugal en noordwest Spanje

De volgende dag bezochten we diverse porthuizen aan de zuidoever van Porto (Vila Nova de Gaia). Als je door het super commerciële heen kijkt zie je veel historie. Uiteraard worden verschillende soorten Port geproefd. Als favoriet kwam de 20 jaar oude Tawny Port met zijn noten smaak naar voren. De volgende dag bereiken we, na eerst zee mist te hebben bewonderd, Noord-Portugal. We willen hier de wijnbouw bekijken en de licht sprankelende witte Vinho Verde wijnen te proeven.

Noord-Portugal en Rias Baixas Galicië (Spanje)

In dit groene deel van Portugal hebben wij veel kleine wijngaarden gezien die hun druiven bij de coöperatie brengen, geen chateaus met mooie glooiende wijnvelden. De Vinho Verde blijft met zijn relatief lage alcohol percentage en jonge frisheid een aangename wijn als begeleider van een aperitief of vis.

Aangezien we goede verhalen hebben gehoord over noordwest Spanje vervolgde we onze wijnreis naar Ponteverda. Het Albariño gebied van Spanje. De wijngaarden liggen letterlijk aan de Atlantische kust. De getijdestroom laat de kust droogvallen. Het is het waddengebied voor de Portugezen. Zodra de kust is drooggevallen begeven vrouwen met een opgerolde broek en haardoek zich naar het wad om schelpdieren te vangen. Mooie folklore, dag in dag uit.

De wijngaarden in dit gebied zijn meestal aangesloten bij een coöperatie of een afgeleide vorm hiervan. Bij Martin Codax waren we te gast om onder het genot van tappas een aantal van zijn wijnen te proeven.

 

De Albariño is een aromatische druif die weinig nodig heeft om frisse zuren in combinatie met  de smaak van appel en perzik te tonen. En natuurlijk dat zilte waardoor je Albariño direct herkent. Soms is bij de Albariño het fruit te sterk aangezet waardoor de balans uit de wijn gaat. Een Albariño in balans is een feest om te ruiken én te drinken.

Douro vallei en Port

Vanuit noordwest Spanje vervolgen we onze wijnreis in Portugal. We rijden door het berglandschap naar Peso de Régua. Die avond genieten we van het uitzicht op de Douro. Voor het diner is ons oog gevallen op Restaurante Regional O Maleiro. TL-licht, papier op de tafel waarop de bestelling wordt genoteerd, hoe authentiek is dat! Oke dat wordt dus een aanbeveling, heerlijke visgerechten en na het dessert super zachte Tawny Port uit het vat! Dan heb je ons😊.

Onze Quinta route leidt stroomopwaarts, daar waar tegen de steile hellingen van de Douro wijngaarden in terrasbouw aaneengeregen liggen. Hoewel het ‘s nachts behoorlijk afgekoeld is het overdag heet. We bezoeken Quinta de la Rosa, Quinta Niepoort, (5e generatie van de Nederlandse adellijke familie ‘van der Niepoort’ die in 1842 Niepoort Vinhos oprichtte) en Quinta da Roeda.

Als laatste Quinta Agri-Roncão de wijngaard ligt langs de CM1287 waar we een fantastische rondleiding kregen en we een paar flessen DR Port en rode wijn meenamen. De route langs de Douro is op de hoofdweg redelijk toeristisch, ga je wat verder het binnenland in dan is het fantastisch. Voor de rust en het uitzicht over de wijngaarden hoef je niet ver van de hoofdweg af. De wijngaard van Dirk van der Niepoort is bijvoorbeeld al mooi gelegen.

wijnreis Portugal en noordwest Spanje

Beiras

Na nog een heerlijk avond bij restaurante O Maleiro zijn we de volgende dag naar de wijngaarden in Beiras gereden, dit ligt in het oostelijk deel van midden Portugal. Het is er droog en warm en dat zal ‘de Ollanders’ goed doen, goedkoop. Uiteraard maak je daar een bosbrand mee, wat voor ons wel spannend is, de Portugees weet niet beter..

Bosbrand gezien vanaf de top Serra da Estrela

Aan de voet van Parque Natural da Serra da Estrela hebben we wijn geproefd bij Quinta dos Termos wat bepaald geen kleine wijnboer is met 800.000 flessen D.O.C. We proefde bij Quinta dos Termos typische rode Portugese wijn met stevige tannine en behoorlijk alcohol. Heerlijk bij wild. Uiteraard een paar flessen gekocht.

wijngaard van Dos Termos met op de achtergrond Serra da Estrela

Nazaré

Tijd om weer naar de kust te gaan. We bedachten dat we de super waves van Nazaré konden aanschouwen. Helaas waren we niet in het juiste seizoen, dus hebben we op YouTube de 25 meter hoge golven moeten aanschouwen. Even relaxen aan het strand en genieten van Portugees eten. We ontmoetten daar de eigenaar van een mooi authentiek restaurant A Tasquinha, Carlos Vinigar. Carlos wekt keihard in zijn restaurant om je te verwennen met heerlijke gerechten en dito Port. Een waardige afsluiting van de wijnreis door Portugal met een vleugje noordwest Spanje. Meer wijnreis verhalen? lees wijnreizen Italiaanse wijn.

Bekijk wijnen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten