Do's en don'ts van een wijnproeverij thuis
Tips en volgorde voor jouw wijnproeverij met hapjes
Een wijnproeverij voor beginners thuis met hapjes organiseren? Welke wijn wil je met vrienden drinken? Welke hapjes serveer je erbij en wat is de volgorde. Wijnzat geeft je tips hoe een wijnproeverij ‘volgens het boekje’ verloopt.
Welke stappen neem je voor een wijnproeverij thuis?
De do’s en don’t van een wijnproeverij thuis
-
-
- Een beperkt aantal wijnen
- Een kleine groep vrienden (inclusief jezelf, 4 tot 6 deelnemers)
- Tenminste twee wijnglazen per persoon. Een wijnglas heeft een steel, voet en kelk (bijvoorbeeld Spiegelau)
- Karaf met plat water en ieder een glas voor water
- Hapjes, in ieder geval stokbrood. Extra leuk zijn hapjes zoals kaas, serrano- of parmaham, olijven, echte zongedroogde tomaten en avocado.
- Ieder een wit vel en een schrift om aantekeningen te maken
- Lef en humor bij het proeven
-
Tip 1. Wijnkeuze voor de wijnproeverij
Gevorderde wijnproevers vergelijken één druivensoort van verschillende wijnhuizen. Als beginner is het veel leuker om verschillende druivensoorten, kleuren en prijsniveaus uit te proberen. Een beetje uitsloven om de verschillende wijnen voor de wijnproeverij te selecteren geeft al voldoening en dan moet ‘t proeven nog beginnen!
Heb je nog géén voorkeur voor jouw wijnsmaak ontwikkeld en je bij de vraag: “Wat is mijn lievelingswijn” het antwoord nog niet kan geven, koop dan bij voorkeur een bonte verzameling van soorten wijn. Wijnzat heeft een breed assortiment. Je kan kiezen uit droge rode wijn, zoals bijvoorbeeld de Zuid-Afrikaanse Syrah en een halfdroge witte wijn zoals Spätlese zoet van de innovatieve wijnboer Engelmann-Schlepper. Neem daarbij nog een witte droge Italiaanse Arneis, een biodynamische droge rode Garnatxa van Castel d’Age en de heerlijke Pinot Noir van August Eser. Aan vijf flessen heb je voldoende voor een geslaagde wijnproeverij met hapjes bij jou thuis.
Tip 2. De voorbereiding
Zoals zo vaak is de voorbereiding het halve werk.
-
-
- De wijnen op temperatuur brengen
- De hapjes klaarmaken
- De tafel dekken met tenminste twee wijnglazen per persoon en een glas voor plat water
- Het notitiemateriaal (pen, schriftje en wit vel papier) klaarleggen
- Een lijstje met de wijnen en de volgorde van proeven
- De tafel functioneel dekken. Het kan zijn dat een gast de wijn na het proeven wil uitspugen in een spuugbak, dus…
Zorg dat je de wijnflessen op de juiste temperatuur brengt. Voor rode wijn is de kamertemperatuur van 20°C iets te hoog. Dus ook de rode wijnflessen gaan even de koelkast in. Heb je geen temperatuurmeter dan hebben wij een vuistregel? De koelkast is rond de 5°C. Schenk je een witte wijn (Arneis) met de koelkasttemperatuur uit in een glas, dan duurt het 3 à 4 minuten, bij kamertemperatuur, voordat de wijn op zijn ideale temperatuur van 8-10°C is. De zoete witte wijn drink je op 9-11°C en alle rode wijnen, uit tip 1, op 18°C.
Tip 3. De juiste volgorde van de wijnproeverij
Zoals je in het wiel hieronder ziet, zijn je zintuigen een onmisbaar onderdeel van de wijnproeverij. Je schenkt de wijn voor alle deelnemers in het wijnglas, je hebt één glas voor wit en één voor rood. Je kan na iedere geproefde wijn jouw glas met een beetje water spoelen, het hoeft niet. Een proefglas wordt voor 1/3 met wijn gevuld.
Wijnproef wiel voor beginners
Stap 1.
Je start met het kijken naar de wijn. Zoals je in het wiel ziet zijn er drie kleuren voor rood, rosé en witte wijn. De witte wijn heeft grofweg drie kleur mogelijkheden; citroen, goudkleurig of amber. Til je glas op in een 30° hoek en houd het glas boven het blanco vel. Je ziet nu duidelijk welke kleur de wijn heeft en of de wijn helder of troebel is. Noteer wat je ziet.
Stap 2.
Neem het glas tot ongeveer 2 cm onder je neus en ruik. Linksboven in het wiel zie je welke aroma’s je kan ruiken. Probeer te achterhalen welke fruitaroma’s je ruikt en noteer ze. Nu ga je, je glas walsen (ronddraaien) zodat meer aroma’s loskomen in het glas. Ruik nu of je naast het fruit ook andere aroma’s ontdekt. Denk daarbij aan kruiden (mint, lavendel of eucalyptus), bloemengeur (viool, acacia, bloesem) of specerijen (peper, drop). Noteer deze en bespreek kort met elkaar wat je ziet en ruikt.
Stap 3.
Nu volgt het proeven, neem een flinke slok en laat deze in je mond rondgaan. De wijn gaat onder je tong door en bovenlangs, de wijn is naast de tong ook in contact met jouw wangen en tandvlees. Het is voor een starter niet eenvoudig om de smaaknuances thuis te brengen. Er is zoveel te proeven! In het wijnwiel worden een paar kenmerken en smaken genoemd. Nadat de wijn in je mond is rondgegaan (+/- 6 seconden) slik je de slok door. Nu begint de fase van de afdronk. Het kan goed zijn dat je de wijn na 20 seconden nog steeds ‘proeft’, een goed teken want dat betekent dat de afdronk gemiddeld tot lang is. En dat zegt iets over de kwaliteit van de wijn. Noteer welke smaken, kenmerken je herkent en hoelang de afdronk is. Bespreek de uitkomst met elkaar.
Vergeet niet het juiste hapje te nemen voordat je een tweede slok neemt! Proef of je na het eten van het bijpassende hapje andere smaken herkent. Uiteraard weer een moment om je ervaring te noteren en te delen.
Het kan goed zijn dat je niet veel verder komt dan; “deze wijn vind ik lekker”. Dat is misschien wel de belangrijkste uitkomst! Je bouwt tenslotte aan de smaakvoorkeur uit de bonte verzameling van wijnen.
Tip 4. De juiste snacks of hapjes bij de wijnproeverij
Na iedere wijn wil je de smaak neutraliseren zodat je een goede indruk krijgt van de volgende wijn. Een stukje stokbrood is hiervoor geschikt. Omdat je vijf wijnen gaat proeven kan je voor iedere wijn een hapje maken dat past bij de wijn die je gaat proeven.
De volgorde van de proeverij met bijpassende hapjes:
-
-
- Je start met de droge witte wijn van de Arneis druif. Bij deze wijn past een licht romige kaas, tapenade olijven of stukjes kip op een prikker
- Je vervolgt de proeverij met de droge rode wijn van de pinot noir druif. Deze wijn is niet gerijpt op eikenvaten. Hierdoor zal je ook aroma’s van rood fruit, zoals kers en rode bessen proeven Hier kan je een stukje fricandeau met tijm en oregano of paté met augurk en zilveruitje bij eten. Gegrilde groente kan ook goed samen met deze Pinot Noir
- De derde wijn is de droge rode wijn van de Garnatxa druif. Dit is een biodynamische wijn die vergist is op in de natuur aanwezige gist. Hier past half harde schapenkaas bij. Je kan ook serranoham of lamsvlees serveren
- Vervolgens proef je de laatste rode wijn in deze reeks. Het is de Syrah uit Zuid-Afrika, dit is een volle droge rode wijn die goed past bij een gegrild lamskoteletje of entrecôte met champignons of oesterzwam
- De laatste wijn is de zoete witte wijn waar appeltaart bij past. Vanille ijs met een beetje chocolade kan ook
-
Ik hoop dat je met deze tips een gezellige wijnproeverij met hapjes kan organiseren waarbij jij en jouw gasten hun smaakvoorkeur, onder het genot van wijn en hapjes, kunnen ontwikkelen. Wil je een keer een professionele wijnproefavond organiseren klik dan hier.
-