• Gratis bezorgd vanaf € 50
 • Wijn van kleine wijnboer
 • Wijngeschenk zakelijk

Verhalen - Wijnzat

Wijngeschenk en btw

Wijngeschenk en btw

Relatiegeschenk aftrekbaar

Je wilt een relatie bedanken met een wijngeschenk? Naast het maken van een goede keuze is het de vraag of jouw relatiegeschenk aftrekbaar is voor de btw

Welke stappen neem je voor een wijngeschenk

 1. Voor wie is het wijngeschenk
 2. Relatiegeschenk aftrekbaar
 3. Controleer of er aanvaardingsregels gelden
 4. Bepaal jouw wijngeschenk en mail jouw bestelling
 5. Afrekenen via factuur

Een wijngeschenk aan jouw personeel of zakelijke relatie en btw aftrek?

Als ondernemer weet je dat ‘samen’ één van de basis voorwaarden voor een succesvol team is. Wil je uitdrukking geven aan dankbaarheid voor weer een mooie jaar als collega’s en bedrijf? Een wijngeschenk aan jouw personeel onderstreept dat eens ter meer! Zolang je het schuurtje bij het huisje houdt is de btw aftrekbaar. Het ‘schuurtje’ in 2023 is dan niet meer € 227,- (exclusief de btw) per jaar per medewerker. Ook hier geldt dat een wijngeschenk in aanmerking komt voor btw aftrek. Let wel op: Een jubilaris die voor 12,5 jaar trouwe dienst al een horloge van € 227,- exclusief de btw heeft mogen ontvangen, valt voor het wijngeschenk buiten de btw-aftrek.

Wijngeschenken in luxe houten kistje 2 flessen Wijnzat

Relatiegeschenk aftrekbaar

Als ondernemer wil je een zakelijke relatie bedanken voor de samenwerking. De btw van het relatiegeschenk wil je aftrekken. Dat kan! In 2023 mag je de btw van een relatiegeschenk van maximaal € 227,– (exclusief de btw) per persoon aftrekken. Geef je op jaarbasis meerdere relatiegeschenken, bijvoorbeeld 3x een kistje wijn, dan mag het totaalbedrag niet boven de € 227,- zijn om de btw te mogen aftrekken. (bron: belastingdienst.nl). Ga je boven het bedrag van € 227,- euro per persoon dan gelden andere regels. Kijk daarvoor op de website van de belastingdienst of raadpleeg jouw accountant. Naast de regels van de belastingdienst bestaan er ook regels voor werknemers die een wijngeschenk van jou willen aanvaarden. Denk bij voorbeeld aan de financiële- of overheidsinstellingen. Lees hiervoor in dit artikel onder het kopje ‘aanvaardingsregels en relatie (wijn)geschenken’. In België zijn de regels voor relatiegeschenken als volgt.

Aanvaardingsregels en relatie (wijn)geschenken

Ja, ze zijn er echt. En dan gaat ‘t niet om het wijngeschenk en btw of belastingdienst, maar of jouw wijngeschenk de toekomstige samenwerking negatief beïnvloed waardoor mogelijk imago schade van de instelling of bedrijf zou kunnen ontstaan.

Als je een wijngeschenk van meer dan € 100,- geeft (geschatte waarde) dan mag de ontvanger het geschenk in de regel niet aanvaarden. Wil de ontvanger dat toch, dan mag de ontvanger een gemotiveerd verzoek bij de afdeling compliance & integriteit en zijn of haar leidinggevende indienen. De schenker die uitdrukking wil geven aan de prettige samenwerking of het einde van een succesvolle samenwerking kan beter een wijngeschenk (waarde van de wijnflessen) van niet meer dan €50,-  geven. Dit wijngeschenk is nog steeds meldingsplichtig voor de ontvanger maar zal niet snel als buitensporig worden aangemerkt.

Overheidspersoneel heeft te maken met een streng relatiegeschenk regime, dit varieert van ‘zero gift policy’ tot maximaal € 50,-. Indien je als personeelslid van een overheidsinstantie een relatiegeschenk ontvangt heb je meldingsplicht bij jouw leidinggevende, deze neemt het besluit, houden of retour. Het weigeren van een geschenk kan de grens van hoffelijkheid overschrijden, zo is te lezen op Overheid.nl

Hoe regel je met Wijnzat een wijngeschenk

Een wijngeschenk is echt een persoonlijk geschenk. Heb je eerder wijn uit ons assortiment gedronken dan is de kans groot dat je die wijn ook wilt schenken aan een relatie. Heb je geen ervaring, geen probleem wij helpen je graag met een goede wijnkeuze. Het klink wat oubollig voor een online wijnshop, maar maak via info@wijnzat.nl je wens kenbaar, zodat we de opties kunnen bespreken.

Waaruit bestaan de kosten van een wijngeschenk?

 • De fles(sen) wijn
 • Verpakking (karton of luxe houten kistje) en verzendkosten
  • Het luxe houten kistjes voor 2 flessen wijn wordt in een extra kartonnen doos verzonden, de verpakkingskosten zijn € 9,00
 • Handelingskosten met of zonder kort persoonlijk bericht € 2,50

We maken je op de volgende wettelijke regel attent. Vanaf 1.7.2021 is de 18+ check verplicht bij levering van alcoholische drank aan particulieren binnen Nederland. Als het wijngeschenk via de pakketdienst wordt verzonden dan zal de ontvanger zich moeten identificeren. Dit betekent dat Wijnzat voor de afhandeling ook het e-mailadres van de ontvanger nodig heeft. De pakketbezorger zal via een mailbericht de ontvanger op de hoogte stellen van de 18+ check. De handelingskosten van de pakketbezorger is € 1,80.

Voorbeelden en kosten van wijngeschenken:

(i) Een wijngeschenk van drie flessen in een traditionele stevige Wijnzat kartonverpakking met persoonlijk bericht:

 • Spumante voor  €13,75, rode Syrah uit Zuid-Afrika voor € 11,75 en witte Riesling Vom Löss voor  € 12,95. Samen € 38,45 inclusief btw.
 • Verzendkosten in de standaard gratis stevig kartonnen doos is inclusief de btw € 7,26 (verzendtoeslag voor België + € 6,66 en Waddeneilanden +€ 7,87)
 • Handelingskosten verificatie 18+ door de pakketbezorger € 1,80
 • Handeling kort persoonlijk bericht € 2,75

In bovenstaand voorbeeld zijn de totale kosten € 50,26 inclusief de btw, uiteraard gelden hier de regels voor een wijngeschenk en btw.

Bent u belastingplichtig in België? In 2023 geldt dat de btw  recupereerbaar is voor (wijn)geschenken onder de € 50,- exclusief btw . Daarnaast is 50% van het geschenk als beroepskosten aftrekbaar voor de onderneming.

Let op met schenkingen van meer dan € 250,-  inclusief de btw in België. Wijngeschenk van meer dan € 250,-  inclusief de btw wordt door de Belgische fiscus als een ‘ voordeel alle aard’ beoordeeld. De ontvanger wordt dan in privé belast voor het genoten voordeel. Het advies is om voor in België wonende relaties een wijngeschenk onder het genoemde bedrag te houden.

(ii) Een luxe wijngeschenk van 2 flessen in een houten wijnkistje met beschermende kartonverpakking met persoonlijk bericht:

 • Zuid-Afrikaanse Tannat voor €18,75 en voor de echte wijnkenners een witte VDP Riesling Erste Lage voor €18,75. Samen € 37,70 inclusief btw
 • Luxe houten kistjes wordt in een extra kartonnen doos verzonden, totale kosten zijn € 10,95 incl btw
 • Verzendkosten in gratis stevig kartonnen doos inclusief de btw € 7,26 (voor België + € 6,66 en Wadden + € 7,87-)
 • Handelingskosten verificatie 18+ door de pakketbezorger € 1,80
 • Handeling kort persoonlijk bericht € 2,75

In bovenstaand voorbeeld zijn de totale kosten € 60,46 inclusief de btw, uiteraard gelden hier de regels voor een wijngeschenk en btw.

Wijngeschenk in luxe houten kistjes met persoonlijke boodschap Wijnzat

Opdracht: Relatiegeschenk voor Studio Winegum Amsterdam

Aan deze voorbeelden kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoe rekenen je af?

Je ontvangt van Wijnzat via de email de btw-factuur, zodra de factuur is betaald zorgt Wijnzat voor de verzending aan jouw relatie.

Tot slot

Dit artikel pretendeert niet volledig te zijn. Wijnzat helpt ondernemers graag om het juiste wijngeschenk samen te stellen en te zorgen dat het wijngeschenk op het juiste adres wordt afgeleverd. info@wijnzat.nl

Bekijk wijnen

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten