• Gratis bezorgd vanaf €75
  • Wijn van kleine wijnboer
  • Maandabonnement €44,75

Verhalen - Wijnzat

Relatiegeschenk en belastingdienst

Wijngeschenk en regeltjes

Geniet van het wijngeschenk

Wijn als relatiegeschenk ontvangen van een goede relatie is natuurlijk altijd fijn. De gulle gever wil met de wijn uitdrukking geven aan de goede relatie. Dat voelt goed!

Een omdat het goed voelt en je wilt genieten van de lekkere wijn uit het houten kistje kan je de regeltjes uit het oog verliezen.

Regels en relatiegeschenken

Ja, ze zijn er echt.

Indien je in de financiële markt werkzaam bent en je ontvangt zo’n heerlijk wijngeschenk dan heeft de Autoriteit Financiële Markten hier regels voor. Hoe zit dat?

Als je een wijngeschenk van meer dan € 50,- ontvangt (geschatte waarde) dan kan je het geschenk niet aanvaarden. Wil je dat toch dan mag je een gemotiveerd verzoek bij de afdeling compliance & integriteit en jouw leidinggevende indienen. De schenker die uitdrukking wil geven aan de prettige samenwerking of het einde van een succesvolle samenwerking kan beter een wijn relatiegeschenk van minder dan €50,-  geven. Dit wijngeschenk is wel meldingsplichtig. Je moet je leidinggevende en compliance & integriteit informeren.

Overheidspersoneel heeft te maken met een streng relatiegeschenk regime, dit varieert van ‘zero gift policy’ tot maximaal € 50,-. Indien je als personeelslid van een overheidsinstantie een relatiegeschenk ontvangt heb je meldingsplicht bij je leidinggevende, deze neemt het besluit, houden of retour. Het weigeren van een geschenk kan de grens van hoffelijkheid overschrijden, zo is te lezen op Overheid.nl

Wat vindt de belastingdienst van relatiegeschenken?

Als ondernemer wil je een zakelijke relatie bedanken voor de samenwerking. De BTW van het relatiegeschenk wil je aftrekken. Dat kan. In 2019 mag je de BTW van een relatiegeschenk van maximaal € 227,– (exclusief de BTW) per persoon aftrekken. Geef je op jaarbasis meerdere relatiegeschenken, bijvoorbeeld 3x een kistje wijn, dan mag het totaalbedrag niet boven de €227,- zijn om de BTW te mogen aftrekken. (bron: belastingdienst.nl). Ga je boven het bedrag van € 227,- euro per persoon dan gelden andere regels. Kijk daarvoor op de website van de belastingdienst of raadpleeg jouw accountant.

Je zou bijna vergeten dat je met een zorgvuldig uitgekozen wijngeschenk je relatie wil bedanken. Gelukkig kan dat en WIJNZAT kan je helpen om je relatie een leuke ervaring te geven!

En personeel dan?

Als ondernemer met personeel weet je dat samen een belangrijke voorwaarden voor succes is. Mooi is als je uitdrukking kan geven en dankbaarheid kan tonen voor weer een mooie jaar als collega’s en bedrijf. Een wijngeschenk aan jouw personeel onderstreept dat eens ter meer! Zolang je het schuurtje bij het huisje houdt is de BTW aftrekbaar. Het schuurtje is dan niet meer € 227,- (exclusief de BTW) per jaar per medewerker.

Let wel op: Een jubilaris die voor 12,5 jaar trouwe dienst een horloge van € 227,- heeft ontvangen valt voor het wijngeschenk buiten de BTW aftrek.

Tot slot

Dit blog pretendeert niet volledig te zijn. Relatie- of wijngeschenken zijn gelukkig mogelijk om uitdrukking te geven aan een goede samenwerking. Samenwerking is iets wat mensen van nature graag doen. Om maar een bekend gezegde aan te halen: ‘Alleen ga je sneller en samen kom je verder’.

WIJNZAT helpt ondernemers graag om het juiste wijngeschenk samen te stellen en te zorgen dat het wijngeschenk op het juiste adres wordt afgeleverd.

 

Bekijk wijnen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten