• Gratis bezorgd vanaf €75
  • Wijn van kleine wijnboer
  • Maandabonnement €44,75

Verhalen - Wijnzat

Wijngeschenk en btw

Wijngeschenk en btw

Geniet van het wijngeschenk

Je wilt een relatie bedanken met een wijngeschenk. Naast het goede gevoel om te geven is het de vraag of je btw aftrek van de belastingdienst krijgt. Hoe zit 't in Nederland?

Wat vindt de belastingdienst van wijngeschenken en de btw?

Als ondernemer wil je een zakelijke relatie bedanken voor de samenwerking. De btw van het relatiegeschenk wil je aftrekken. Dat kan! In 2021 mag je de btw van een relatiegeschenk van maximaal € 227,– (exclusief de btw) per persoon aftrekken. Geef je op jaarbasis meerdere relatiegeschenken, bijvoorbeeld 3x een kistje wijn, dan mag het totaalbedrag niet boven de €227,- zijn om de btw te mogen aftrekken. (bron: belastingdienst.nl). Ga je boven het bedrag van € 227,- euro per persoon dan gelden andere regels. Kijk daarvoor op de website van de belastingdienst of raadpleeg jouw accountant. Naast de regels van de belastingdienst bestaan er ook regels voor werknemers die een wijngeschenk van jou willen aanvaarden. Denk bij voorbeeld aan de financiële- of overheidsinstellingen. Lees hiervoor in dit artikel onder het kopje ‘aanvaardingsregels en relatie (wijn)geschenken’.

Je zou bijna vergeten dat je met een zorgvuldig uitgekozen wijngeschenk je relatie wil bedanken. Gelukkig kan dat en WIJNZAT kan je helpen om je relatie een leuke ervaring te geven!

En een wijngeschenk aan personeel en btw?

Als ondernemer weet je dat ‘samen’ één van de basis voorwaarden voor een succesvol team is. Wil je uitdrukking geven aan dankbaarheid voor weer een mooie jaar als collega’s en bedrijf? Een wijngeschenk aan jouw personeel onderstreept dat eens ter meer! Zolang je het schuurtje bij het huisje houdt is de btw aftrekbaar. Het schuurtje is dan niet meer € 227,- (exclusief de btw) per jaar per medewerker. Ook hier geldt dat een wijngeschenk in aanmerking komt voor btw aftrek.

Let wel op: Een jubilaris die voor 12,5 jaar trouwe dienst al een horloge van € 227,- exclusief de btw heeft mogen ontvangen, valt voor het wijngeschenk buiten de btw-aftrek.

Hoe regel je met Wijnzat een wijngeschenk

Een wijngeschenk is echt een persoonlijk geschenk. Heb je eerder wijn uit ons assortiment gedronken dan is de kans groot dat je die wijn ook wilt schenken aan een relatie. Heb je geen ervaring, geen probleem wij helpen je graag met een goede wijnkeuze. Het klink wat oubollig voor een online wijnshop, maar maak via info@wijnzat.nl je wens kenbaar, zodat we de opties kunnen bespreken.

Waaruit bestaan de kosten van een wijngeschenk?

  • De fles(sen) wijn
  • Verpakking (karton of luxe houten kistje) en verzendkosten
  • Handelingskosten met of zonder kort persoonlijk bericht

Voorbeeld:

Een wijngeschenk van drie flessen in een traditionele stevige Wijnzat kartonverpakking met persoonlijk bericht:

  • Spumante voor  €10,95, rode syrah uit Zuid-Afrika voor €9,75 en witte riesling My Way voor tijdelijk € 9,95. Samen 30,65 inclusief btw.
  • Verzendkosten inclusief de btw €5,95
  • Handeling kort persoonlijk bericht € 1,50

In bovenstaand voorbeeld zijn de totale kosten € 38,10 inclusief de btw, uiteraard gelden hier de regels voor een wijngeschenk en btw.

Aan dit voorbeeld kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoe rekenen je af?

Je ontvangt van Wijnzat via de email de btw-factuur, zodra de factuur is betaald zorgt Wijnzat voor de verzending aan jouw relatie.

Aanvaardingsregels en relatie (wijn)geschenken

Ja, ze zijn er echt. En dan gaat ’t niet om het wijngeschenk en btw of belastingdienst, maar of jouw wijngeschenk de toekomstige samenwerking negatief beïnvloed waardoor mogelijk imago schade van de instelling zou kunnen ontstaan.

Als je een wijngeschenk van meer dan € 100,- geeft (geschatte waarde) dan mag de ontvanger het geschenk in de regel niet aanvaarden. Wil de ontvanger dat toch, dan mag de ontvanger een gemotiveerd verzoek bij de afdeling compliance & integriteit en zijn of haar leidinggevende indienen. De schenker die uitdrukking wil geven aan de prettige samenwerking of het einde van een succesvolle samenwerking kan beter een wijngeschenk van niet meer dan €50,-  geven. Dit wijngeschenk is nogsteeds meldingsplichtig voor de ontvanger maar zal niet snel als buitensporig worden aangemerkt.

Overheidspersoneel heeft te maken met een streng relatiegeschenk regime, dit varieert van ‘zero gift policy’ tot maximaal € 50,-. Indien je als personeelslid van een overheidsinstantie een relatiegeschenk ontvangt heb je meldingsplicht bij jouw leidinggevende, deze neemt het besluit, houden of retour. Het weigeren van een geschenk kan de grens van hoffelijkheid overschrijden, zo is te lezen op Overheid.nl

Tot slot

Dit artikel pretendeert niet volledig te zijn. Relatie- of wijngeschenken zijn gelukkig mogelijk om uitdrukking te geven aan een goede samenwerking. Samenwerking is iets wat mensen van nature graag doen. Om maar een bekend gezegde aan te halen: ‘Alleen ga je sneller en samen kom je verder’.

WIJNZAT helpt ondernemers graag om het juiste wijngeschenk samen te stellen en te zorgen dat het wijngeschenk op het juiste adres wordt afgeleverd. info@wijnzat.nl

Een goed verhaal maakt jouw wijngeschenk waardevoller. Op zoek naar inspiratie kijk dan op de wijnverhalen.

In België zijn de regels voor relatiegeschenken als volgt.

Bekijk wijnen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten