• Gratis bezorgd vanaf €75
  • Wijn van kleine wijnboer
  • Maandabonnement €44,75

Verhalen - Wijnzat

Wijnboer keuze

Van selectie naar import

Keuze wijnboeren

Zoals jullie kunnen lezen in ‘over ons’ bezoek ik de wijnboeren waarvan ik de wijnen importeer zelf. Recent kreeg ik de vragen: hoe doe je dat? En hoe weet je nou dat je de juiste wijnboer hebt gevonden?

Om de vragen te beantwoorden vind ik het leuk om je mee te nemen op de wijnreis naar Noord-Oost Spanje. Ik vloog eind juni met Transavia naar Barcelona. Auto huren en snel naar het Les Gunyoles in de Penedès waar ik mijn verblijf had geboekt bij kunstenaar Enrique Asensi en zijn echtgenote, Monika. Als je wil ervaren wat gastvrijheid betekent, boekt dan een van de twee appartementen. Omdat ik tegen middernacht aankwam zag ik ’s morgens pas in wat voor schitterende omgeving ik was beland. Het huis met atelier en kleine kunstgalerij ligt tegen het bos en midden in de wijngaarden.

Heerlijk rustig, de natuur om je heen, krekels te over en bij 20 graden ontbijten is geen straf. Beter kon ik niet beginnen! Enrique en Monika kwamen nog even langs om wat tips te geven over de omgeving. Het ‘spirituele’ gebergte Montserrat met het klooster Monestir de Montserrat was een Must volgens Enrique. Ja spiritueel is deze berg voor de Catalanen, het is een heel mooi en apart gebergte dat als baken voor de Penèdes fungeert. Ik ben geen reisleider maar als je in de omgeving Barcelona bent is het zonde als je de Montserrat niet hebt bezocht. Spanje, maar dan het échte Spanje!

Het proces

Terug naar de vraag hoe doe je dat?  Het begint achter de computer. Thuis maak ik een analyse van te bezoeken wijnboeren in de vooraf geselecteerde regio. De grote wijnhuizen zoals Torres of Freixenet vallen buiten mijn selectiecriteria voor een wijnproef bezoek.

Kleinere wijnboeren

Ik speur naar de kleinere wijnboeren. Belangrijke aandachtspunten zijn; de ligging van hun wijngaarden, hoe de geselecteerde wijnboeren in de ‘kelder’ werken en hoe hun wijnen smaken. Alle drie de aandachtspunten analyseer ik op locatie. Deze locatie bezoeken zijn altijd het leukste deel van het selectieproces. Ik stel mij voor als een wijn geïnteresseerde en niet als importeur van wijnen. Ik wil graag het authentieke verhaal horen! Het proeven van de wijnen is altijd een feest. Zoveel vreugde en passie! Het is ook een heerlijk product om over te vertellen. Na het proeven kijk ik altijd in de kelder. Kelder hygiëne is belangrijk, zeker als een wijnmaker weinig of geen conserveringsmiddelen gebruikt. Je zal wellicht verbaast zijn, maar 80% van het kelderwerk is schoonmaken, zorgen dat bijvoorbeeld koppelstukken, pompen, vaten en de wijnpers schoon zijn. Ik kom in kelders die er schitterend uitzien, lange rijen met houten vaten of roestvrijstalen tanks die als gigantische Sciencefiction robots staan te wachten op actie.

Het mooiste voor mij blijft altijd de mousserende wijnen, die bewegingloos aan hun hals in een ‘pupitre’ hangen. Wachtend op de ‘remueur’ die de fles schud, draait en verplaatst om vervolgens weer bewegingsloos te wachten tot de volgende remuage. Als deze indrukken geven mij een beeld van de werkwijze van de wijnboer.

De juiste wijnboer

Tijdens een rondreis bezoek ik rond de 5 wijnboeren. In mijn achterhoofd neem ik mee wat de Belgische en Nederlandse wijnliefhebber graag drinkt. Gelukkig zijn jullie niet te kieskeurig maar keuze stress is niet fijn. Daarnaast volgen steeds meer mensen onder de 40 jaar wijncursussen en is duurzaamheid een belangrijk criterium. De wijnboeren die ik bezoek zijn allemaal aardige en gepassioneerde vakmensen, soms traditioneel, soms biodynamisch. Hun vakmanschap gaat vaak zo ver dat het papierwerk niet hun sterkste kan is. Eén blik in het kantoor is vaak voldoende om de papiermassa, de bakjes, overvolle ordners en verouderde communicatie materiaal te aanschouwen. De website en social media geven vaak een bevestiging dat het vakmanschap hun sterkste punt is. Om jullie te voorzien van lekkere wijn van authentieke wijnboeren heeft de wijnboer ook administratieve vaardigheden nodig. Het exporteren en importeren, vervoerregelen binnen Europa, het tijdig en goed verpakken van de pallets met wijn, zijn alle onderdeel van deze vaardigheden. Ik zal je niet vermoeien met de strenge en zeer strikte regels van wijn importeren, BTW en accijnzen maar de juiste wijnboer snapt dit en handelt er ook naar, zodat de aanvoer van hun wijnen naar WIJNZAT ook goed geregeld is.

Synchroniciteit

Bij mijn wijnreizen en het ontdekken van verborgen excellente wijnboeren doet zich een apart fenomeen voor. Hiervoor beschreef ik hoe het proces naar de juiste keuze van wijnboeren vorm krijgt. Er gebeurt nog iets bijzonders. Als ik vertrek bij een wijnboer waar ik een goede indruk van heb gekregen is het alsof de puzzelstukjes op zijn plaats vallen. Het kan gewoon geen toeval zijn dat ik deze wijnboer ben tegengekomen. Het gevoel dat het goed is verstrekt dan mijn definitieve keuze. Zo kwam ik in de Penèdes tot de keuze voor de biodynamische wijnmakers Castell d’Age waar Olivia Junyent de manager is. Hun biodynamische witte, rode en mousserende wijnen kan je op de website bestellen.

Bekijk wijnen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten