• Gratis bezorgd vanaf € 50
  • Wijn van kleine wijnboer
  • Wijngeschenk zakelijk

Verhalen - Wijnkennis

Rode wijn bewaren na openen

Rode wijn bewaren na openen

Rode wijn open bewaren

De inhoud van een fles wijn is meestal 75 cl. Dat zijn 5 à 6 glazen wijn. Je hoeft een wijnfles na openen niet in een keer leeg te drinken. In dit artikel geeft Wijnzat tips over hoe je geopende wijn bewaard.

Rode wijn bewaren na openen

Wijnzat heeft de volgende tips voor het bewaren van geopende rode wijn:

  1. Is de open fles van 75 cl met rode wijn nog voor ongeveer 1/3 gevuld, dan kan je de wijn afsluiten en bewaren.
  2. als het kan, laat dan zo min mogelijk zuurstof in de fles, dit doe je door de wijnfles af te sluiten met een vacuümpompje, Wijnzat gebruikt de Vacuvin
  3. heb je geen vacuümpompje sluit de fles dan goed af met de originele kurk of dop
  4. Zet de afgesloten wijnfles in de koelkast

Hoe lang kan de geopende rode wijn in de koelkast worden bewaard?

De rode wijn die je volgens de tips in de koelkast hebt gezet kan je tenminste 2 dagen bewaren. Heb je de vacuümpomp gebruikt, dan is de meeste zuurstof verwijderd. Hierdoor zal de oxidatie van de wijn (het snel ouder worden) worden vertraagd. Daardoor neemt de bewaartijd van de fles in de koelkast toe. Je kan de rode wijn dan 5 dagen bewaren.

Blijft de rode wijn in de geopende fles ook goed als je de fles niet in 2 keer, maar 3 keer leegdrinkt? Dat kan, we raden je wel het volgende volgorde aan; de wijnfles haal je uit de koelkast en schenkt een glas wijn in. De rode wijn in het glas laat je op kamertemperatuur komen. Ondertussen vacuümeer je de wijnfles en zet deze weer terug in de koelkast. Zonder vacumeren raden wij aan om de wijnfles in maximaal 2 keer leeg te drinken.

Wist je dat biodynamische wijn zoals de Garnatxa SO2 van Castell d’Age weer wat langer kan worden bewaren dan de niet natuur wijnen.

Witte wijn bewaren na openen, klik hier voor meer info.

Kan je beter een kleine fles rode wijn kopen

Je ziet steeds vaker kleine flessen wijn in de winkel, meestal 37,5 cl. Uiteraard kan je zo’n inhoud kopen maar het assortiment is beperkt en de wijnboeren die kwaliteitswijnen maken produceren hun wijn meestal in 75 cl of grotere (magnum) flessen. De tips die wij je geven om de rode wijn te vacumeren en in de koelkast te bewaren zorgen ervoor dat de kwaliteit van een geopende fles van 75 cl op peil blijft. In onze webshop vind je de juiste rode wijn.

Je hebt minder dan 1/3 inhoud in de wijnfles over

De opties zijn dan, de wijnfles leeg drinken, weggooien of bewaren voor een rode wijnsaus. Je kan het restant rode wijn voor rode wijnsaus langer in de koelkast bewaren en dan verwerken in een runderragout met rode wijnsaus. Er zijn koks die de restanten rode wijn gebruiken om rode wijnsaus te maken, zij vriezen de gemaakte saus in en zo hebben ze altijd rode wijnsaus op voorraad.

Bekijk wijnen

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten