wijnproductie met een biologisch wijn certificaat
Waarom biologische wijn
Biologisch wijn geproduceerd door Europese wijnboeren die de wijn productievoorschriften van de Europese Unie volgen. Wat zijn de voor-en nadelen van biologische wijn?
Waarom zou je kiezen voor biologische wijn?
Een keurmerk biologische wijn heeft een aantal voordelen voor de wijndrinker. Een wijnboer die een biologisch certificaat heeft voor zijn wijnen houdt zich aan de Europese verordening voor het keurmerk. Het doel is om een evenwichtig ecosysteem in de wijngaard te behouden. Dit gebeurt zonder gebruik van chemisch-synthetische stoffen om de milieubelasting zo laag mogelijk te houden. Waarom zou je kiezen voor biologische wijn? Als wijnkoper van biologische of biodynamische wijn draag je een steentje bij aan biologische tuin-en wijnbouw.
Hoe werkt biologische wijnbouw
- Het begint bij de bemesting, waarbij geen minerale meststoffen, zoals kunstmest, worden gebruikt. Humus, compost of andere leveranciers van organische voedingsstoffen zijn toegestaan
- Vervolgens gaat het verder met gewasbescherming. Hier worden alleen zuivere zwavel en koper gebruikt tegen echte en valse meeldauw. De laatste tijd wordt zuiveringszout (natriumbicarbonaat) met succes gebruikt in plaats van zwavel. Daarnaast wordt geëxperimenteerd met plantversterkers om de veerkracht van de wijnstokken te vergroten.
- Onkruid in de wijngaard wordt alleen mechanisch verwijderd, dus zonder chemische herbiciden, zoals het veel besproken glyfosaat
- Om het bodemleven en de biodiversiteit in de wijngaarden zo actief mogelijk te houden, zijn alle biologisch beheerde wijngaarden beplant met verschillende planten tussen de rijen wijnstokken.
- het eindigt bij de keldertechniek, het maximum gebruik van zwavel voor de conservering van wijn is lager dan voor conventionele wijn, ook voor het klaren en filteren van de wijn zijn voorschriften
Een wijnboer die besluit om te switchen van conventionele naar biologische wijnbouw heeft een periode van drie jaar nodig voordat zijn bedrijf een certificaat kan verkrijgen. Biowijnen zegt alleen iets over de wijze waarop de wijnboer zijn wijnen maakt. Uiteraard zijn er wijnboeren met een bio certificaat die zeer bewust hun bedrijfsprocessen volledig richten op duurzaam werken. Andere gebruiken het certificaat om hun marge op de wijn te vergroten en zien het certificaat als een ‘noodzakelijk’ kwaad om de consument te kunnen bereiken.
Hoe ziet Wijnzat biologische wijn?
Wij gruwelen bij het zien van wijngaarden waar een wijnboer glyfosaat gebruikt, dat kan echt niet meer! Anderzijds zijn er kleinere wijngaarden met goed opgeleide wijnboeren die de kosten van het verkrijgen van een certificaat hoog vinden en de voorschriften als verstikkend ervaren. Je hebt net als alle andere boeren een dagtaak aan de regeltjes. De wijnboeren waar Wijnzat samen mee werkt zijn wijnboeren die op veel punten voldoen aan de punten 1, 3, 4 en 5 van de biologische wijn. het zijn goed opgeleide professionals die zich vaak laten adviseren door universiteiten en zich regelmatig bijscholen op de laatste stand van zaken in de wijnbouw. Bij het punt van gewasbescherming is het economisch risico voor hen, als kleine wijnboer groot. Het is al geen vetpot om wijnboer te zijn, laat staan dat je een kwart of de helft van de oogst verliest aan vooral, schimmelinfecties. Betekent dat dan dat ze er ‘vrolijk’ op los spuiten? Nee, totaal niet. Al de wijnboeren waar wij mee samenwerken zijn zich zeer bewust van biodiversiteit en de milieu foodprint die ze achterlaten. Bij Engelmann-Schlepper koop je bijvoorbeeld honing van bijen die in de wijngaard hun werk doen.
Naast de wijnteelt zijn ‘onze’ wijnboeren ook bezig met de waterbelasting, duurzame energiebronnen en verbeterde duurzame technieken. Dat maakt dat de wijnboeren waar wij mee samenwerken een ecologische footprint kunnen hebben die lager ligt dan een wijnboer met een biocertificaat. Er is in de biologische wijnbouw namelijk geen voorschrift voor duurzaamheid, alleen voor biologische wijn.
Wij staan voor goed gemaakte wijnen van lekkere druivensoorten en nemen de eco footprint mee in de samenwerking, een biologisch certificaat is belangrijk maar geen must. De Spaanse wijnboer Castell d’Age gaat nog een stap verder dan biocertificaat, zij werken volgens de richtlijnen van de biodynamische wijnbouw en maken naast biologische wijn ook wijn zonder toevoeging van sulfiet.