Hoe kan je rode of witte wijn lang bewaren?
Hoe lang rode of witte wijn bewaren
We krijgen tijdens wijnproeverijen vaak de vraag: "hoe lang kan je witte of rode wijn bewaren". In de groep is de eerste reactie meestal, witte wijn niet lang, direct drinken is het beste. Rode wijn kan je wel bewaren.
Rode of witte wijn bewaren
In principe kan je alle kwaliteitswijnen een aantal jaren tot zeer lang bewaren. Een koele, donkere ruimte is wel een randvoorwaarde. Wil jij rode of witte wijn in jouw kelder bewaren?
Tips zijn dan:
- Gelijkmatige temperatuur van +/- 12°C, vermijd temperatuur schommeling. Lukt dat niet, wikkel dan de fles in zwart crêpepapier
- Luchtvochtigheid 90%, eventueel een emmer met water in de kelderruimte zetten
- Verwarmingsbuizen goed isoleren
- Regelmatige toevoer van frisse lucht, gebruik eventueel een ventilator
- Rustige (geen trillingen) en donkere ligging
De redenering over witte wijn snel drinken en rode wijn kan je bewaren is veel gehoord maar wel heel zwart-wit. Kijk bijvoorbeeld naar de bieden op wijnveilingen, op een wijnveiling werd voor één fles Duitse witte wijn uit 1735 het astronomische bedrag van € 27.000 euro betalen.

Een fles ‘Johannisberger’ uit 1735
Levensduur van flessen rode en witte wijn
Rode of witte wijn eeuwig bewaren is niet mogelijk. Het is een product van de natuur en zo gedraagt wijn zich ook. Wijn ontstaat, het ontwikkelt zich, wordt oud en vergaat. Dit geldt voor witte, rosé, rode en mousserende wijnen.

Geoogste druiven staan klaar om te worden geperst.
Na de groei- en vergistingsfase, heeft de wijn eerst zijn jeugdige ondeugden. Langzaam zal de wijn zijn ‘wilde haren’ verliezen. Men zegt dat de wijn ‘volwassen’ wordt als steeds meer karaktereigenschappen proefbaar worden. Steeds verder rijpend bereikt de witte of rode wijn zijn beste tijd. De beste tijd is zoals gezegd niet eeuwig, als de beste tijd voorbij is verliest de wijn langzaam aan body en fruit. De wijn komt in de ouderdomsfase of overrijpe fase en krijgt een eigenaardige bittere ouderdomssmaak. Een witte wijn krijgt een donkere sherry kleur en rode wijn bruinrode tot bruine kleur. Nog een stapje verder en de wijn is vergaan.
Zoals bij een organisme kan dit proces ook bij wijn zeer verschillend verlopen. En is afhankelijk van bepalende omstandigheden. Moet de wijn binnen 1 jaar gedronken worden? Een andere zal 10 tot 15 jaar moeten rijpen voordat de wijn opdronk is. Denk hierbij aan de DOCG Barolo wijnen. Sommige wijnen zijn ook na 100 jaar of meer nog steeds drinkbaar. Uiteraard zijn er vele factoren die invloed hebben op de levensduur van de wijn, een aantal belangrijke omstandigheden zijn:
Zuurgehalte in de wijn
Een heel bepalende omstandigheid is het zuurgehalte van de wijn. Wijnen (rood en wit) met een hoog zuurgehalte zijn geschikt om lang te bewaren. Voor rode wijn komt daar een gemiddeld tot hoog looizuurgehalte (tannine) bij.
Zuurarme wijnen moeten daarentegen snel worden gedronken. In warme regio’s laat hitte en zon de zuren in de druif sneller verdampen. Koude gebieden hebben daarentegen vaak wijnen met een (te) hoog zuurgehalte. De Piëmonte in Noord Italië heeft te maken met koude wind uit de Alpen en warme zeewind vanuit de middellandse zee. Ideale omstandigheden voor het rijpen van druiventrossen die voldoende zuur en fruit behouden.
Witte druiven die van nature een hoger zuurgehalte hebben zijn bijvoorbeeld; Riesling, Sauvignon blanc, Albariño, Silvaner of Grüner Veltliner. Witte druiven met een lager zuurgehalte zijn bijvoorbeeld Chardonnay, Pinot Grigio, Arneis of Trebbiano.
De range van zuurgehalte bij witte wijn ligt tussen de 4 gram per liter en 9 g/l. Neem bijvoorbeeld de Riesling vom Löss van August Eser. Deze witte wijn heeft een hoog zuurgehalte van 8,0 g/l en een restzoetgehalte van 8,4 g/l. Door de combinatie van zuur en zoet smaakt de wijn prima en is de PH waarde mooi tussen de 2,5 en 4,5. Deze combinatie is al een indicatie dat deze witte riesling wijn meerdere jaren bewaard kan worden. Rode wijnen hebben meestal een zuurgehalte onder de 6 g/l.
Kwaliteitsniveau van de wijn
Rode of witte wijn bewaren is ook afhankelijk van de kwaliteit. Hoe hoger het kwaliteitsniveau des te beter is de houdbaarheid van de wijn. Een Bourgogne premier cru staat boven een Bourgogne village. Een Duitse spätlese staat boven een kabinett. De wijnen met een hogere classificatie hebben meer bestanddelen zoals aroma’s, mineralen, pigment, proteïne, niet vluchtige zuren en sporenelementen. Dit in combinatie met voldoende zuren en zoet of zuur en tannine levert een garantie voor een lang wijnleven. Wijnboeren die als strategie het produceren van kwaliteitswijnen hebben, zijn het gehele jaar door aan het optimaliseren om voldoende extracten in de wijn te krijgen.
Een witte Riesling wijn met het kwaliteitsniveau Kabinett van Engelmann-Schlepper kan je gerust een paar jaar bewaren. Dan komt de wijn pas tot volwassenheid en levert nog meer smaakplezier dan jong gedronken.
Rode wijn bewaren, de opslag van wijn
Net als bij het rijpen heeft de witte of rode bewaar wijn ook een opslag behandeling nodig. Ideaal is een constante temperatuur van rond de 12°C in de kelder met een luchtvochtigheid van 90%. Daarbij komen nog de kelder schimmels die zorgen voor bescherming tegen ongewenste microben. Veel wijnboeren hebben schitterende kelders waar wijn, liggend, volwassen kan worden. Als de wijnen van de wijnboer zijn gekocht dat kan je ze in eigen kelder laten rijpen op de fles of je maakt gebruik van professionele wijnopslag voor de langere termijn. Bij Thiessen Wijnkoopers in Maastricht vind je prachtige historische wijnkelders waar wijnen worden opgelegd.

Een doorkijkje in de wijnkelders van Thiessen Wijnkoopers Maastricht.
Wil je rode of witte wijn in jouw kelder bewaren? Uiteraard kan je ook daar wijnen meerdere jaren opleggen en daarbij aan kwaliteit winnen.
Nogmaals, de tips zijn dan:
- Gelijkmatige temperatuur van +/- 12°C, vermijd temperatuur schommeling. Lukt dat niet, wikkel dan de fles in zwart crêpepapier
- Luchtvochtigheid 90%, eventueel een emmer met water in de kelderruimte zetten
- Verwarmingsbuizen goed isoleren
- Regelmatige toevoer van frisse lucht, gebruik eventueel een ventilator
- Rustige (geen trillingen) en donkere ligging
Samengevat:
Witte wijn bewaren is mogelijk als de wijn een gemiddeld tot hoog zuurgehalte heeft, er voldoende kwaliteitsbestanddelen in de wijn zitten en de wijn donker liggend, bij gelijkblijvende koele temperatuur wordt opgelegd. Drie tot vijf jaar is dan mogelijk. Bij echt hoge kwaliteitsniveau’s kan dit langer tot veel langer.
Rode wijn houdbaar
Rode wijn bewaren is mogelijk als de wijn voor rode wijn een hoog zuurgehalte heeft (bijvoorbeeld Nebiolo, Barbera) en voldoende tannine heeft. Daarnaast geldt hier ook dat er voldoende kwaliteitsbestanddelen in de wijn moeten zitten. Opleggen voor 3 tot 5 jaar is dan goed mogelijk. De echte toppers kunnen vele jaren langer rijpen op de fles om hun volwassenheid te bereiken.