• Gratis bezorgd vanaf €75
  • Wijn van kleine wijnboer
  • Maandabonnement €44,75

Verhalen - Wijnkennis

Paaswijnen

Wijn en paasdiner

Verwen jezelf met een lekkere paaswijn!

Pasen staat weer voor de deur. De tijd voor feestelijkheid met familie of vrienden is even niet. Toch een gezellige paasbruch of paasdiner in beperkte besloten kring? Daar past een mooie Spaanse cava of andere wijn bij.

Welke Paaswijnen

Bestaan er typische paaswijnen? Eigenlijk niet, dan zijn we snel klaar hoor ik je denken. Toch hebben we een paar tips over eten en wijnen voor de paasdagen.

Tip 1. Eieren en paaswijnen

Gepocheerd, hard of zacht gekookt ei. Het maakt eigenlijk niet uit, een kaal ei en wijn is geen combinatie.

Wil je bij de paasbruch een eigerecht klaarmaken en hier een Spaanse Cava of witte wijn bij drinken? Overweeg dan een combinatie van smaken, zoals een gerecht van Noordzee garnalen met gekookt ei, dille, crème fraîche, scherpe mosterd, beetje cayennepeper, ui en radijs. Gegarandeerd dat de wijn en ei wel combineren!

Tip 2. Voorjaarsgerechten en lichte Paaswijnen

Dit jaar valt Pasen begin april, hopelijk is het dan warmer en laten we de winterkost achter ons. Het is fijn dat rondom de paasdagen Nederlandse asperges volop worden aangeboden, daarmee kunnen we onze gerechten aan het jaargetijde aanpassen. In het voorjaar komen er weer meer salades, lichte vegetarische gerechten, witvlees of witvis op tafel. Gerechten waar veelal minder vet in zit.

Gerechten met veel dierlijk vet vragen namelijk vaak om een stevige rode wijn die op hout gerijpt is. Dit is voor de lichtere voorjaarsgerechten met minder vet niet de beste keuze. Daar past een lekkere rosé of een jonge fruitige rode wijn met matig alcohol beter bij. Denk bijvoorbeeld aan gegrilde romaine-aspergesalade, daar past een mooi rosé of Pinot Noir van August Eser of een Blanc de Noir van Engelmann-Schlepper bij.

Uiteraard zijn witte wijnen goed te combineren met voorjaarsgerechten met vis, kip of vegetarisch. Chenin Blanc past goed bij de kip, Riesling en Asperge zijn altijd een goed paar, de witte wijn van de Spaanse Xarel.lo druif past goed bij gerechten met schelpdieren of vegetarisch en als laatste noem ik de Italiaanse witte wijn uit de Piemonte van de Arneis druif die goed past bij witvis.

Tip 3. Wijnen en Allemansvrienden

Je ontvangt een gezelschap waarvan je de wijnvoorkeur niet goed kent. De vuistregel is dan, zorg voor voldoende rosé en mousserende wijn.

Paaswijnen zijn voorjaarswijnen die door veel 18+ goed worden verdragen. De allemansvrienden hebben niet te veel zuur, zijn fruitig, bevatten weinig of geen tannine en hebben een gemiddeld alcoholpercentage. Het fijne is dat je deze wijnen van mousserend, wit, rosé tot en met rood kan vinden. Het assortiment van Wijnzat heeft genoeg wijnen die voldoen aan het stempel allemansvriend wijn. Denk aan de Blanc de Noir en half droge Riesling Spätlese van onze Duitse wijnboer Engelmann-Schlepper, de rode Dolcetto, Rosato of witte Arneis en Favorita van onze Italiaanse wijnboer, de Xarel.lo en Cava’s van onze Spaanse wijnboer, de witte Chenin Blanc of Chardonnay van onze Zuid-Afrikaanse wijnboer(en) en als laatste de Pretty in Pink  rosé of de witte Riesling Vom Löss van de Duitse wijnboer August Eser.

Tip 4. Paaswijn en Lamgerechten

Traditiegetrouw wordt naast eieren ook gerechten met lam gegeten.

Lam is jong rood vlees dat op verschillende manieren kan worden bereid. Denk aan gegrilde lamskoteletten met tijm. Lamsbout uit de oven met tijm en sjalotjes. Courgettespaghetti met tomaat, pistache en een lamshaasje of lamsrack met bonensalade. In alle gevallen heb je een rode wijn nodig die een goede combinatie vormt met het vet en andere ingrediënten maar niet overheerst. De Spaanse Fragements Negre is zo’n passende wijn, deze Tempranillo combineert goed met lamkotelet, lamsrack of de Lamsbout uit de oven. De Syrah uit 2017 van MooiBly of de Syrah zonder sulfiet van Castell d’Age passen prima bij een lamsstoofschotel. De Nebbiolo d’Alba van Cascina del Pozzo is een mooie Italiaanse wijn voor het lamshaasje.

wijnzat.nl, paaswijnen, lamsrack

Tip 5. Paaswijn en gourmet

Gourmet is gezellig en daarom is Pasen óók zo’n geschikt moment om met de kinderen, familie of vrienden te gourmetten. Kies je voor een gourmet van vis, vlees, vegetarische of een combinatie? Een bijpassende wijn hebben we voor jouw gourmet.

Vleesgourmet

Hier past een makkelijk drinkbare rode wijn, die voldoende stevig is maar niet te veel houtlagering of tannines heeft. Wijnen die hieraan voldoen zijn de Duitse Merlot van Engelmann, de Rosé van August Eser, de Italiaanse Nebbiolo of Barbera van Cascina del Pozzo.

Visgourmet

Je kan hier kiezen voor witte wijnen die ook nog bij de sausen past. De Chenin Blanc van MooiBly, Riesling S van Engelmann Schlepper of Arneis van Cascina del Pozzo.

Vegetarischgourmet

Paddenstoelen zijn goede vleesvervangers, bij gegrilde paddenstoelen past de rode wijn van de Pinot Noir druif goed. Ook kan je voor een rosé uit het zelfde wijnhuis kiezen. Gegrilde groente, bijvoorbeeld aubergine met tomaat en courgette gaat goed samen met de rode wijn van de Barbera of Dolcetto druif van Cascina del Pozzo. Groene paprika kan goed met de witte riesling My Way van August Eser. Omdat je een keuze kan maken tussen wit of rood kan je ook besluiten om het simpel te houden en te kiezen voor de Rosé van Cascina del Pozzo of August Eser.

Oh ja, vergat bijna de Cava van Castell d’Age als aperitief!

Fijne paasdagen!

Bekijk wijnen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten