• Gratis bezorgd vanaf €75
  • Wijn van kleine wijnboer
  • Maandabonnement €44,75

Verhalen - Wijnkennis

Paaswijnen

Wijn en paasdiner

Verwen jezelf met een lekkere paaswijn!

Pasen staat weer voor de deur. De tijd voor feestelijkheid met familie of vrienden is even niet. Toch een gezellige paasbruch of paasdiner in besloten kring? Daar past een mooie Spaanse cava of andere wijn bij.

Welke Paaswijnen

Bestaan er typische paaswijnen? Eigenlijk niet, dan zijn we snel klaar hoor ik je denken. Toch hebben we een paar tips over eten en wijnen voor de paasdagen.

Tip 1. Eieren en paaswijnen

Gepocheerd, hard of zacht gekookt ei. Het maakt eigenlijk niet uit, een kaal ei en wijn is geen combinatie.

Wil je bij de paasbruch een eigerecht klaarmaken en hier een Spumante (prosecco), Cava of witte wijn bij drinken? Overweeg dan een combinatie van smaken, zoals een gerecht van Noordzee garnalen met gekookt ei, dille, crème fraîche, scherpe mosterd, beetje cayennepeper, ui en radijs. Gegarandeerd dat de wijn en ei wel combineren! Vergeet de Spumante uit Italië of de mousserende cava uit Spanje niet…

Tip 2. Voorjaarsgerechten en lichte Paaswijnen

Dit jaar valt Pasen laat. Betekent dat we de winterkost achter ons hebben gelaten. Asperges zijn volop te krijgen. We passen onze gerechten vaak aan het jaargetijde aan. In het voorjaar komen er weer meer salades, lichte vegetarische gerechten, witvlees of witvis op tafel. Gerechten waar veelal minder vet in zit.

Gerechten met veel dierlijk vet vragen vaak om een stevige rode wijn die op hout gerijpt is. Dit is voor de lichtere voorjaargerechten met minder vet niet de beste keuze. Daar past een lekkere rosé of een jonge fruitige rode wijn met matig alcohol beter bij. Denk bijvoorbeeld aan gegrilde romaine-aspergesalade, daar past een mooi rosé of Pinot Noir van August Eser of een Blanc de Noir van Engelmann-Schlepper bij.

Uiteraard zijn witte wijnen goed te combineren met voorjaarsgerechten van vis, kip of vegetarisch. Chenin Blanc en kip, Riesling en Asperge, Xarel.lo en schelpdieren of vegetarisch, Arneis of Favorita met wit vis.

Tip 3. Wijnen en Allemansvrienden

Je ontvangt een gezelschap waarvan je de wijnvoorkeur niet goed kent. Je gaat dan op zoek naar wijnen die door iedereen worden gewaardeerd en uiteraard bij de gerechten passen. Vuistregel is, zorg voor voldoende rosé en mousserende wijn.

Paaswijnen zijn voorjaarswijnen die door veel 18+ goed worden verdragen. De allemansvrienden hebben niet te veel zuur, zijn fruitig, bevatten weinig of geen tannine en hebben een gemiddeld alcoholpercentage. Het fijne is dat je deze wijnen van mousserend, wit, rosé tot en met rood kan vinden. Het assortiment van Wijnzat heeft genoeg wijnen die voldoen aan het stempel allemansvriend wijn. Denk aan de witte Pinot Grigio van onze Belgische wijnboer, de Blanc de Noir en half droge Riesling Spätlese van onze Duitse wijnboer Engelmann-Schlepper, de rode Dolcetto, Rosato of witte Arneis en Favorita van onze Italiaanse wijnboer, de Xarel.lo en Cava’s van onze Spaanse wijnboer, de witte Chenin Blanc van onze Zuid-Afrikaanse wijnboer en als laatste de Pretty in Pink  rosé of de witte Riesling Vom Löss van de Duitse wijnboer August Eser.

Tip 4. Paaswijn en Lamgerechten

Traditiegetrouw wordt naast eieren ook gerechten met lam gegeten.

Lam is jong rood vlees dat op verschillende manieren kan worden bereid. Denk aan gegrilde lamskoteletten met tijm. Lamsbout uit de oven met tijm en sjalotjes. Courgettespaghetti met tomaat, pistache en een lamshaasje of lamsrack met bonensalade. In alle gevallen heb je een rode wijn nodig die een goede combinatie vormt met het vet en andere ingrediënten maar niet overheerst. Ga naar Wijnzat.nl en klik op menu, kies rode wijnen. Je komt als eerste de Spaanse Fragements Negre tegen, deze Tempranillo past bij lamkotelet, lamsrack of de Lamsbout uit de oven. De Syrah uit 2014 van MooiBly of de Syrah zonder sulfiet van Castell d’Age passen prima bij een lamsstoofschotel. De Nebbiolo d’Alba van Cascina del Pozzo is een mooie Italiaanse wijn voor het lamshaasje.

wijnzat.nl, paaswijnen, lamsrack

Tip 5. Paaswijn en gourmet

Gourmet is gezellig en daarom is Pasen óók geschikt om met de kinderen, familie of vrienden te gourmetten. Wat gaat het worden?Vis, vlees of vegetarische gourmet of een combinatie. Bijpassende wijn hebben we voor jou.

Vleesgourmet

Hier past een makkelijk drinkbare rode wijn, die voldoende stevig is maar niet te veel houtlagering of tannines heeft. Wijnen die hieraan voldoen zijn de Merlot van Engelmann, de Rosé van August Eser, de Rosé Cava van Castell d’Age, de Nebbiolo of Barbera van Cascina del Pozzo.

Visgourmet

Je kan hier kiezen voor witte wijnen die ook nog bij de sausen past. De Chenin Blanc van MooiBly, Riesling S van Engelmann Schlepper, Arneis van Cascina del Pozzo of de Cava’s van Castell d’Age.

Vegetarischgourmet

De paddenstoelen zijn goede vleesvervangers, bij gegrilde paddenstoelen past de barbera druif of pinot noir druif goed. Ook kan je voor een rosé kiezen. Gegrilde groente, bijvoorbeeld aubergine met tomaat en courgette gaat goed samen met de rode wijn van de Barbera of Dolcetto druif van Cascina del Pozzo. Groene paprika kan goed met de witte riesling My Way van August Eser. Omdat je een keuze kan maken tussen wit of rood kan je ook besluiten om het simpel te houden en te kiezen voor de Rosé van Cascina del Pozzo of August Eser.

Fijne paasdagen! En vergeet de Spumante van Cascina del Pozzo of de cava van Castell d’Age niet!

Bekijk wijnen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten