Italiaanse wijn
Wijn, Italië, Italië, wijn🍷
Waarom wordt Italië en wijn in een adem genoemd?! Waarom wordt la Dolce Vita gekoppeld aan Italië? Zijn de Italianen de uitvinders van ‘het goede leven’ en dol op hun Italiaanse lokale wijn?
De Italianen die ik hierover sprak hebben het dan over; gezondheid, samenzijn met de familie en vrienden, lekker eten en drinken. Geen wonder dat de Italiaanse mannen en vrouwen, ondanks de matige economie, tot de oudste van Europa horen. Hun levenswijze is de tijd nemen om te lunchen, of samen genieten van de ondergaande zon tijdens het diner. Italianen kijken anders dan wij naar mensen, eten en drinken.
Italiaanse wijn van de Montepulciano druif
Tijdens vakanties wordt je gegrepen door hun levensstijl. Ik herinner mij nog zo het blues festival in Atri (tussen Ancona en Pescara). Eerst bij een klein restaurant heerlijk buiten eten. Gewoon de tafels op straat, in een middeleeuwse omgeving en op de achtergrond artiesten die hun instrumenten stemmen. We nemen de tijd om te genieten van het overheerlijke eten. Een fijne fruitige rode Italiaanse wijn van de Montepulciano druif uit de Abruzzo maakt de voorpret compleet. Het blues festival werd gehouden op het grote dorpsplein voor de kerk. Kraampjes met eten en drinken vormen de afbakening van het plein. We kochten nog een lokale makkelijk drinkbare witte wijn van de typisch Italiaanse Verdicchio druif uit Marche. Tot in de kleine uurtjes samen met de ‘locals’ genieten van echt goede blues en rock muziek!
Wijn van de Sangiovese en Vernaccia druif
Een andere herinnering gaat terug naar de Toscane. Uiteraard ga je als iedere toerist door de straten van Florence lopen. Een openlucht museum van de Renaissance-humanisme. Denkers als Leonardo da Vinci en Niccolò Machiavelli die grote invloed hadden op ‘De Medici’ voel je nog steeds, als je door Florence loopt. Na velen uren cultuursnuiven en een mooie spaghetti bolognese met een glaasje chianti vertrekken we met de auto vanuit Florence en rijden dwars door het Chianti Classico wijngebied. De wijnranken met Sangiovese druiven glooien over de heuvels, afgewisseld met graanvelden en Pijnbomen rijden we richting San Gimignano. Aangekomen in San Gimignano wordt het al schemerig. Veel toeristen verlaten “gelukkig’ het dorpje. Wij lopen omhoog om een goed uitzicht te hebben over de 14 middeleeuwse torens en de zon die zijn laatste stralen over het glooiende Toscaanse landschap strooit. Door een lichte bries wordt muziek vanuit het dorp verder gedragen. De klanken van klassieke muziek komen van het plein ‘Piazza del Duomo’. Bij een café bestellen we Italiaanse witte wijn van de Vernaccia druif. De café eigenaar verzekerde me dat dit een uitstekende Toscaanse wijn is, typisch voor San Gimignano. Een DOCG wijn van de lokale wijnboer. Zittend op het terras aan Piazza de Duomo, luisterend naar de klassieke muziek die galmt tegen de middeleeuwse stenen met een heerlijk glas lokale Vernaccia. ‘Het goede leven’.
Italiaanse Wijn van de Nebbiolo en Arneis druif
Begin van de zomer was ik in het ‘Slow food’ gebied van Italië. In de jaren 80 is de Slow Food beweging in De Piëmont opgericht. Doelstelling is om eerlijk en duurzaam geproduceerd voedsel te behouden en stimuleren. Dit past mooi bij de WIJNZAT gedachte, we kopen wijnen in van kleinere wijnboeren, die op een traditionele en milieubesparende wijze werken. ‘De Langhe’ is de bakermat van Slow Food. In deze omgeving ben ik gaan zoeken naar de juiste wijnboer. Via een uitstekende tip kwam ik op het spoor van Cascina del Pozzo in Castellinado d’Alba. Zijn we gaan wijnproeven bij Flavio Marchisio. Te grappig, we werden ontvangen door Claudio ‘Vino’ een neef van de Marchisio’s. Kennismaken en uiteraard de ‘Dutch connection’ besproken. Plaats genomen aan een lange tafel in het proeflokaal. Al snel werd het assortiment aan wijnen voorgesteld. We proefden achtereenvolgens de witte Italiaanse wijnen Langhe Favorita en Roero Arneis. De mousserende Spumante kwam daarna. Voordat we aan de reeks rode Italiaanse wijn begonnen proefden we de Langhe Rosato, een makkelijk drinkbare Rosé. Tip: Bij de producten vind je de omschrijving van de wijnen. Bijzonder is dat de witte druif Arneis bijna was uitgestorven. Een aantal lokale wijnboeren heeft gezorgd dat deze druif nu weer een pareltje voor de Piëmont is geworden. De proeverij ging verder met de rode wijnen. Ondertussen waren de 2e en 3e generatie Marchisio’s uit de wijngaard binnen gelopen. Even voorstellen en ondertussen grappen maken waardoor het proeflokaal veranderde in een theaterzaal. Terug naar de rode wijnen. We proefden eerst de Langhe Dolcetto, gevolgd door Barbera en als laatste twee varianten van hun Nebbiolo druif. De patron schoof ook aan en de kaas en lokale worst smaakte uitstekend bij de wijnen. Samen genieten van heerlijke wijnen en dito eten!
Zoals jullie op website kunnen zien importeer ik inmiddels de wijnen van Cascina del Pozzo. Waar je ook in Italië komt, als er wijn wordt verbouwd en je wil jezelf even onderdompelen in ‘la Dolce vita’ dan is een proeverij bij de wijnboer een aanrader. En voor mij is het Italië, wijn!