• Gratis bezorgd vanaf € 50
  • Wijn van kleine wijnboer
  • Wijngeschenk zakelijk

Engelmann-Schlepper

Eltville-Martinsthal, Duitsland
  • 8 Ha wijngaard
  • Innovatieve wijnboer
  • Steillage

Vierde generatie wijnbouwers

Familie Engelmann-Schlepper en Johannes Bohnacker

De 8 hectaren aan Duitse wijnen zijn de 'culinaire snoepfabriek' van de wijnbouwfamilie Engelmann-Schlepper. De klimaatverandering wordt gebruikt om Rheingau vreemde druivensoorten aan te planten. De druivensoorten Chardonnay, Merlot en Cabernet Mitos gedijen hier, naast de traditionele wijnen van de witte Riesling druif en rode Spätburgunder druif, goed.

Duitse wijnen

De Duitse wijngaard Engelmann-Schlepper is een echt familiebedrijf. Walter Schlepper werkt samen met zoon Michael en Joannes Bohnacker dagelijks in hun wijnbedrijf. Marlies Engelmann-Schlepper zorgt voor de gasten in het Gästenhaus. Cornelia is de dochter van Walter en Marlies en partner van Joannes, zij werkt part-time op het wijngoed. Het beleid van deze wijnbouwers is om zo milieuvriendelijk mogelijk te werken. In de jaren ’80 sloot het wijnbedrijf zich aan bij het milieuvriendelijke wijnbouwconcept van de Rheingauer Weinbauverbandes.

Wijnstreek

De wijngaarden liggen in Eltville en Martinsthal. Martinsthal is ook de geboorteplaats van mijn overgrootmoeder. Het is een dorpje niet ver van Eltville aan de Rijn. Tegenwoordig ligt Wiesbaden in de achtertuin van Martinsthal. Als ik in Martinsthal ben ga ik graag mee naar de Wildsau wijnbergen, je hebt hier een fantastisch uitzicht over de Rheingau, Rijn en Mainz.

Wijnzat Wijnoogst Engelmann-Schlepper Wildsau

Riesling druif in verschillende rijpingsfasen Wildsau

Wijnzat Eltville am Rhein

Eltville am Rhein. Electoral Castle

Wijn classificatie

De wijnen van Engelmann-Schlepper worden volgens het Duitse classificatiesysteem ingedeeld. Naast de classificatie kwaliteitswijn produceren ze de predicaat wijnen Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese en Trockenbeerenauslese.

 Wijnsoorten

De Duitse witte en rode wijnen van Engelmann-Schlepper zijn niet de enige wijnen. Dit wijnhuis produceert ook rosé. En ben je een liefhebber van mousserende wijnen dat is de Riesling Sekt brut zeker een goede keuze (komt binnenkort weer in ons assortiment). Naast de traditionele druivensoorten Riesling en Pinot Noir heeft Engelmann-Schlepper met succes Merlot en Cabernet Mitos aangeplant. Indien het weer het toelaat worden meerdere oogstmomenten geplant waardoor de druiven tot laat in de nazomer kunnen rijpen, de refractometer helpt Cornelia en Joannes om het oogst moment vast te stellen.

Wel of geen botrytis (edele rot) is aan het einde van de oogstperiode altijd een uitdaging om Beerenauslese te kunnen maken. De nieuwste aanwinst is een wijnperceel van 0,8 ha met Chardonnay, De eerste flessen kwamen in 2022 op de markt en was binnen één week uitverkocht.

Witte wijnen

De literfles Riesling trocken (droog) is het eerste kwaliteitsniveau dat we in ons assortiment hebben. Gevolgd door de droge Kabinett en Steillage. De Steillage is een heerlijke droge witte wijn met veel mineraliteit. Dat Riesling ook heel goed smaakt als je de wijn houtopvoedig geeft bewijst de Riesling “S” trocken.

Wijnzat Wijngoed Engelmann-Schlepper

Johannes Bohnacker op saxofoon bij de Riesling ‘S’

Een droge witte wijn van de rode Pinot Noir druif ligt ook klaar onder de naam Blanc de Noir. Deze wijn heeft een zachte en volle fruitige smaak.

Rode wijnen

De Merlot is aangeplant op de steile helling van Wildsau. Een mooie zonnige zuidligging geeft een uitstekende opbrengst met een eindresultaat die er mag zijn. De Merlot Steillage is een favoriet van mij. De donker rode Cabernet mitos wordt samen met Pinot Noir als blend geleverd. De droge Dunkel/Blau of mythos/blau is een goede keuze bij rood vlees.

Rosé wijnen

Genieten van een gekoelde Rosé? De Rosé van Engelmann-Schlepper is afkomstig van de Pinot Noir druif. Smaakt naar verse aardbeien en een beetje kers. Gezellig borrelen met een hapje en drankje? Deze Rosé doet mee!

Party- of  strandwijnen  zijn de liter flessen droge Rosé van Pinot Noir en droge witte Riesling.

De lekkerste

Wijnen van de boer

Heeft de wijnboer niet wat je zoekt?

Wij hebben wijnzat

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten